0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
Fick förra veckan en liten "utmaning".. att baka ett lchf bröd. Jag kör ju inte lchf själv, men tycker det är kul att testa baka och testa allmöjligt. Blev väldigt positivt överraskad över detta jättegoda, smidiga och väldigt mättande bröd. Kommer helt klart göra detta även till mej själv i fortsättningen :)
 


 
  • 150 g riven västerbottenost
  • 3 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 0,5 dl hela linfrön
  • 0,75 dl solroskärnor
  • 2 msk pofiber
  • 1 msk Finax Fibrex

 
  1. Vispa äggen. Riv osten. Blanda ihop de torra ingredienserna och bred ut i liten form (ca 30 x 20)
  2. Strö sesamfrön ovanpå och grädda i ugn ca 15 minuter i 225 grader.
  3. Låt svalna och skär sedan upp till rektangulära rutor.

Fröbröd lchf

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
Enkelt sätt att göra goda bullar..:) Vill man göra egen vaniljkräm så går det såkklart lika bra.. annars är detta en snabb och smidig variant. 


 
ca 28 bitar
 
  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk (fingervarm)
  • 1 tsk kardemumma
  • 125 g smör (rumsvarmt)
  • 1 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 2 ägg
  • 9-11 dl vetemjöl
Fyllning:
  • 1 påse snabbmarsánpulver
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 msk vaniljsocker
Pensling och garnering:
  • 1 ägg
  • mandelspån
  • pärlsocker

 
  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt kardemumma, smör, socker, salt, ägg och mjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. 
  3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min. 
  4. Tryck ut degen i en långpanna, ca 30x40 cm, med bakplåtspapper. 
  5. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Fyllning: Blanda marsánpulvret med mjölken och vaniljsockret. Låt blandningen stå och tjockna i några minuter. 
  7. Tryck ut ca 28 hål, jämnt fördelade över degen, med pekfingret. Fyll hålen med vaniljkräm.
  8. Pensla degen med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker.
  9. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20-25 min. Låt den svalna i formen. Skär kakan i rutor innan servering.

Långpannebullar med v...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
 
Goda...så otroligt goda! Vill du ha något att pyssla med ett bra tag så är dessa ett bra alternativ. Tidskrävande..absolut.. men såå värt det! Supergoda tryfflar med frisk smak av hallon, mörk chokladtryffel, söt vit choklad + kokos. Underbar kombination helt enkelt! :)
 


25 st
 
  • 25 hallon (frysta)
  • noisette (hasselnötstopping) el. chokladtopping
  • 200 g mörk choklad 
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 1 tsk vaniljpulver
Garnering:
  • 200 g vit choklad
  • kokos


 
  1. Fyll de frysta hallonen med toppingen och ställ dem i frysen igen.
  2. Hacka chokladen och lägg den i en kastrull tillsammans med grädden. Värm det på svag värme tills chokladen har smält. 
  3. Rör ner smör och vaniljpulver. Låt det stå kallt i några timmar.
  4. Klä varje hallon med chokladtryffeln och forma till bollar. Ställ dem i frysen.
  5. Smält den vita chokladen över vattenbad. Doppa de frysta bollarna i den vita chokladen och sedan direkt i kokos. 

Tryffel med mörk chok...

0 Läs mer >>
 

 
 
 
Skulle verkligen vilja baka bröd lite oftare, gör det alldeles för sällan. Har ju liksom en försmak för söta saker annars och tycker det är roligast att göra. Men det är ju så gott med hembakt bröd + att man slipper alla tillsatser osv från det man köper. Så förra veckan blev det 2! st brödbak, detta är resultatet av det första. 


 
11 bitar
 
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk (ljummen)
  • 50 g smör (rumsvarmt)
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 dl rågsikt
  • ca 6 dl vetemjöl
Garnering:
  • 1 ägg
  • linfrön (ca 2 tsk)
  • sesamfrön (ca 2 tsk)
  • flingsalt

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, ägg, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt kraftigt till en smidig deg.
  2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
  3. Dela dagen i 11 bitar och forma dem till runda bollar. 
  4. Lägg brödbollarna luftigt i en smord springform (ca 24 cm i diameter). Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över lin- och sesamfrön samt flingsalt.
  6. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt det svalna i formen. 

 

Brytbröd i springform

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Första försöket att göra egen glass på väldigt länge. Glatt överraskad över resultatet! Enkelt att göra och riktigt, riktigt gott..:) Vill du göra laktosfritt? byt ut färskosten + grädden mot laktosfria produkter och byt ut den vita chokladen mot mörk choklad av god kvalitet. Vill du göra äggfri? uteslut äggulorna..
 
* För 4 personer
 
  • 250 g frysta björnbär
  • 2 äggulor
  • 5 msk honung
  • 1 dl philadelphiaost
  • 1,5 dl vispgrädde
  • blåbär

Vit chokladsås:
  • 100 g vit choklad
  • 1 dl vispgrädde


  1. Halvtina björnbären. Mixa björnbär, äggulor, honung och färskost med stavmixer eller i matberedare.
  2. Vispa grädden och rör ner i bärmoset.
  3. Frys i en bunke i minst 4 timmar.
  4. Vit chokladsås: Grovhacka chokladen. Värm grädden i en kastrull. Rör i chokladen och låt den smälta.
  5. Låt glassen stå i rumstemperatur 30 min före serveringen. Skeda upp glassen. Strö över blåbären och ringla över såsen. 

Björnbärsglass med vi...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
Min tur att baka lördagsfika t jobbet förra veckan. Då flera av oss är väldigt förtjusta i choklad föll valet på denna goda kaka. :) Det går ju såklart att smaksätta färskostsmeten med annat än apelsin om man vill det. Citron eller lime som förslag, eller bara gör den naturell. :)

 
ca 15-20 st
 
150 g smör
1 dl kakao
3 ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Färskostsmet:
 
200 g philadelphiaost
1 äggula
3 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1/2 apelsin
 



  1. Smält smöret och rör ut kakaon i det. Låt svalna.
  2. Rör under tiden ihop äggen och sockret.
  3. Blanda bakpulvret med mjölet och vänd sedan ner det i äggsmeten tillsammans med smöret.
  4. Rör ihop färskosten med äggula, socker och vaniljsockret.
  5. Klä en ugnsform med bakplåtspapper och häll i browniesmeten.
  6. Klicka ut färskoströran och dra ut den i fina mönster med hjälp av en kniv, eller bara bred på den uppepå smeten.
  7. Grädda kakan långt ner i ugnen i 150 grader ca 30 min. 
  8. Låt svalna och skär kakan i rutor. 

Cheesecake brownies

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
Jättegoda, knapriga skorpor som håller länge :) Det är alltid roligt att ge bort något man gjort själv som en del av en present eller bara för att visa lite uppskattning .. Denna veckan firar vi mammas födelsedag och då fick det bli lite goda chokladbiscotti. 

 
ca 50 st
 
  • 50 g mandelspån (rostade)
  • 50 g mörk choklad
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • rivet skal av 1/2 apelsin
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver


  1. Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka chokladen.
  2. Mixa ägg, socker, vaniljsocker, salt, apelsinskal, mjöl, kakao och bakpulver i matberedare till en smulig deg. Stjälp upp den på lätt mjölat bakbord och knåda för hand så degen går ihop fint. Knåda in chokladen och den rostade mandeln. 
  3. Dela degen i 2 bitar, rulla ut dem till plåtlånga längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter.
  4. Ta ut plåten och sänk ugnsvärmen till 120 grader. Skär längderna i sneda bitar, drygt 1 cm breda. Vänd dem så att snittytan kommer uppåt och torka sedan i ugnen tills skorporna är helt torra, ca 35 min. 
  5. Låt skorporna svalna helt på galler och förvara sedan i burk med tättslutande lock.
 
 
 
 

Chokladbiscotti

0 Läs mer >>
 
 
 
 
God kaka som är perfekt att göra när man är många. Går även bra att frysa. 
 


ca 25-30 rutor
 
250 g konserverade aprikoser (1 burk)
200 g smör
2 ägg
4 dl strösocker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 dl mjölk
3 msk kokos till långpannan
 
Kokostäcke:
 
25 g smör
1 dl vispgrädde
3 dl ljus sirap
200 g kokosflingor 
 



  1. Skär aprikoserna i små bitar. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten tillsammans med mjölken och det avsvalnade smöret. 
  2. Smörj och bröa en långpanna med kokos. Bred ut hälften av smeten i långpannan. Fördela aprikoserna jämnt över hela ytan och bred över resten av smeten. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15 min.
  3. Kokostäcket: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda sakta i 10 min. 
  4. Ta ut kakan. Bred på kokostäcket och grädda i ytterligare ca 10 min. Skär kakan i lagom stora rutor innan den svalnat helt. 

Aprikosrutor med koko...

0 Läs mer >>
 
 
Muffins är ju också något som går att variera i det oändliga. Denna gången blev det med toblerone i.. Säger bara en sak, tryck i så många tobleronebitar som får plats ..ju fler desto godare ;)
 

 
ca 12 st
 
150 g smör (rumsvarmt)
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ca 150 g toblerone
 


  • Rör smör och socker poröst, gärna med elvisp. Rör ner ett ägg i taget och sedan mjölet blandat med bakpulvret.
  • Fyll muffinsformarna till hälften med smeten, tryck ner 2 bitar toblerone ( eller flera ;) ) i varje form.
  • Grädda i mitten av ugnen i 200 grader tills de fått fin färg, 12-15 min. 
 

Tobleronemuffins