0 Läs mer >>
 
 
 
 
Riktigt goda kakor fyllda med kolasmet. Hoppa inte över flingsaltet, det är verkligen pricken över i:et :)
 

 
15-18 st
 
150 g smör (rumsvarmt)
1 1/2 dl strösocker
1 dl havregryn
1 ägg
1 1/2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
 
Kolasmet:
100 g smör (rumsvarmt)
1/2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 msk kakao
 
Garnering:
Flingsalt
 
Kom ihåg:
Folieformar


  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ihop smör, socker, havregryn, ägg, bakpulver och mjöl till en deg.
  3. Forma 15-18 bollar av degen och lägg dem i folieformar, ca 6 cm i diameter. Gör en fördjupning i varje boll och tryck upp degen på kanterna.
  4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12-15 min.
  5. Kolasmet: Koka ihop alla ingredienserna i en kastrull och låt det puttra i 8-10 min.
  6. Fördela kolasmeten i kakformarna. Ställ kakorna i kylskåpet en stund och låt kolan stelna. Strö lite flingsalt på toppen.

 
 

Kolagömmor

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
En riktigt god rulltårta med lite "snyggare finish"..Dekorera även gärna med spritsad grädde och florsocker..
 
 
10-15 bitar
ugn: 250 grader
 
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk vatten (kallt)
 
Mönstersmet:
1 äggvita
3/4 dl vetemjöl (hälften kakao om du vill ha brun färg)
1/4 dl strösocker
30 g smör (rumsvarmt)
valfri hushållsfärg
 
Hallongrädde:
3 dl vispgrädde
1-2 msk florsocker
250 g hallon (frysta och upptinade)
ev. röd hushållsfärg

 
  • Sätt ugnen på 250 grader
  • Täck en plåt med bakplåtspapper.
  1. Blanda ihop mönstersmeten och färga den med valfri hushållsfärg. Fyll en spritspåse med smeten. Använd gärna en en smal, rund tyll för att göra blommönstret (eller gör ett helt annat mönster). Ställ plåten i frysen i 10 min när mönstret är klart. Under tiden gör du smeten till rulltårtan.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ihop mjöl, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner det i äggvispet. Vänd runt tills det blir en jämn smet. 
  3. Ta plåten ur frysen och bred försiktigt ut smeten ovanpå mönstret och grädda bottnen direkt mitt i ugnen i ca 5 min. Låt den svalna. 
  4. Vänd bottnen upp och ner på ett bakplåtspapper och dra bort det första papperet. Vänd på bottnen så att mönstret ligger nedåt.
  5. Hallongrädde: Vispa grädde och florsocker ganska fast. Tillsätt hallonen och ev hushållsfärg och rör om. Bred på fyllningen och rulla ihop. Förvara rulltårtan kallt.

Vanilj- och hallonrul...

0 Läs mer >>
 
Vill du lite snabbt fixa lite gott att bjuda på? Testa då detta receptet.. väldigt enkelt att göra och blir lite extra gott om man serverar med lite vaniljglass till :)
 
 
tid: ca 45 min
ugn: 200 grader
 
       Pajdeg:
  • 150 g smör
  • 1 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

      Fyllning:

  • 2 dl créme fraiche
  • krossad ananas (1 stor burk el 2 små)
  • 1 ägg
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl kokos

+ vaniljglass, grädde el. vaniljkesella till servering.


  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret. Blanda med socker, mjöl och bakpulver. Tryck ut degen i en pajform.
  3. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Häll den i pajformen.
  4. Grädda i 20-30 min. Låt svalna.
  5. Servera pajen med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljkesella.

 

 

Ananaspaj

0 Läs mer >>
 
 
 
Ett jättegott recept på sega och goda kakor som jag fått av min kollega Maria. :) Kul att göra något som man provsmakat innan och vet är jättegott :) 

 
ca 24 st
 
225 g osaltat smör (rumsvarmt)
200 g (drygt 2 dl) socker 
200 g (2 1/4 dl) muscovadosocker
2 ägg (gärna stora)
1 tsk vaniljsocker
240 g jordnötssmör (gärna med bitar av jordnötter)
340 g (5 1/2 dl) vetemjöl
2 1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
75 g mörk choklad (grovhackad)
 


  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Rumsvarmt smör vispas ihop med sockret. Använd elvisp på låg hastighet. 
  • Vispa i ett ägg i taget.
  • Vispa i vaniljsocker och jordnötssmör.
  • Blanda de torra ingredienserna för sig och blanda sedan i dem i smeten.
  • Rör sist i chokladhacket.
  • Rulla 24 bollar och fördela dem på bakplåtspapper (6 plåtar). Kakorna kommer flyta ut och bli stora.
  • Grädda i ugnen i ca 10 min. Kakorna ska vara sega. Låt dem svalna lite innan du flyttar över dem till ett galler för att svalna helt.
 

Jordnötskakor med cho...

0 Läs mer >>
 
 
En chokladsockerkaka som är en av mina absoluta favoriter. Denna brukar min mamma göra och det har vart en riktig favorit ända sen jag var liten. Väldigt enkel att göra, ingredienser som man nästan alltid har hemma, håller sig lika god i flera dagar (blir faktiskt godare och saftigare någon dag efter den bakats) och går även utmärkt att frysa. Jag brukar variera mellan att ströa formen med ströbröd eller med kokos. 


ugn: 175 grader
 
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
150 g smält smör
2 ägg
1 1/2 dl vatten
margarin
ströbröd el. kokos


 
  1. Blanda socker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
  2. Rör i det smälta smöret.
  3. Rör ner äggen, ett i taget.
  4. Rör i vattnet
  5. Smörj och bröa (ströbröd eller kokos) en valfri sockerkaksform.
  6. Gräddas på nedersta falsen i ugnen i ca 40 min. 

Allra godaste choklad...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
En seg, kladdig "liten" kaka med hård yta som går supersnabbt att sno ihop.  Enklare än så här går det nästan inte att få det.. :)
 

 

2 äggvitor

2,5 dl florsocker

1 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

2 dubbeldaim

 


 

Vispa ihop äggvitor och florsocker. Rör ner kakao, vaniljsocker och finhackad daim. Klicka ut 12 st kakor på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 gr i 10 min. Låt svalna innan de lossas ifrån bakpappret.

småkakor med smak av ...

0 Läs mer >>
 
Chokladbotten :)
 
+ kokoskräm :)
 
+ choklad :)

 
 
Tycker du om godiset Bounty? Då är denna supergoda kaka som bakas i långpanna ett hett tips! God chokladbotten-mumsig kokoskräm-toppas med ännu mer choklad..:) Gjorde dessa förra veckan att ha och sälja i ridklubbens cafeteria på våra dressyrtävlingar. Inte en bit kvar när söndagens tävlingar var klara! :) 
ca 24 st
 
Botten:
3 ägg
4 1/2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
4 msk kakao
225 g smör
2 dl kokande vatten
 
Kokoskräm:
225 g smör
4 dl florsocker
2 ägg
1 påse kokos (ca 200 g)
 
Garnering:
200 g ljus choklad 
1/2 msk olja
 

 
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker poröst i en bunke.
  3. Blanda ner vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao i äggblandningen.
  4. Smält smöret och koka upp vattnet i samma kastrull. Tillsätt den varma blandningen i bunken. Vispa ihop till en smet. 
  5. Smörj och bröa en långpanna (ca 24x30 cm).
  6. Bred ut smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen 20-25 min.
  7. Kokoskräm: Smält smöret i en kastrull. Blanda ner florsocker, ägg och kokos.
  8. Kyl kakan i frysen i ca 30 min när den svalnat efter gräddningen. Bred på kokoskrämen på chokladbottnen.
  9. Garnering: Smält chokladen över vattenbad. Blanda ner oljan. Bred ut chokladen över kokosfyllningen och låt den stelna. Skär sedan i rutor med en en vass kniv. Förvara kakan i kylskåp.

 
 

Bountyrutor

0 Läs mer >>
 
 
 
Kladdkaka går ju att variera i det oändliga! Här kommer en variant för dej som gillar mint . Jag valde att servera denna tillsammans med hemmagjorda jordgubbsmaränger och vaniljglass..:) 
 
ca 8 bitar
Tid: Under 30 min
 
100 g smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
8 plattor after eight (eller fler om du vill ;) )
 



  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant ( ca 24 cm i diameter) med smör. (alternativt spänn fast ett bakplåtspapper)
  2. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen.
  3. Rör ner socker och ägg. Blanda väl.
  4. Rör ner vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Blanda väl. Häll smeten i formen.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 18 min. Lägg på after eight och grädda ytterligare 2 min.
  6. Låt kakan svalna.

Kladdkaka After eight

0 Läs mer >>
 
 
 
kul med hemgjorda maränger och så mycket godare än köpta! Smaksätt med något gott, i detta recept jordgubbskulor. Marängerna blir både finare och godare ;) Servera med tex en god kladdkaka och lite glass..
 
ca 25 st
 ca tid: 20 min +  1-1 1/2 timme i ugn.
 
3 äggvitor
1 tsk citronsaft
1 1/2 dl strösocker
1 dl florsocker
2-3 msk jordgubbskulor (el valfritt sockerströssel)
 



  1. Vispa lätt samman äggvitor, citronsaft och strösocker i en bunke som sedan sätts över en kastrull med sjudande vatten.
  2. Sikta ner florsockret under ständig vispning, gärna med elvisp, till tjockt blankt skum.
  3. Ta bunken från värmen. Vänd ner jordgubbskulorna. Klicka genast toppar på bakplåtsklädda plåtar.
  4. Grädda marängerna i 150 grader ca 10 min. Sänk därefter genast till 100 grader och låt marängerna stå kvar i 1-1 1/2 timme tills de känns torra och lätta. Stäng av ugnen, sätt en trägaffel mellan luckan och spisen så torkar marängerna i eftervärmen.
 

Jordgubbsmaränger