Vanilj- och hallonrulltårta

 
 
 
 
 
 
En riktigt god rulltårta med lite "snyggare finish"..Dekorera även gärna med spritsad grädde och florsocker..
 
 
10-15 bitar
ugn: 250 grader
 
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk vatten (kallt)
 
Mönstersmet:
1 äggvita
3/4 dl vetemjöl (hälften kakao om du vill ha brun färg)
1/4 dl strösocker
30 g smör (rumsvarmt)
valfri hushållsfärg
 
Hallongrädde:
3 dl vispgrädde
1-2 msk florsocker
250 g hallon (frysta och upptinade)
ev. röd hushållsfärg

 
  • Sätt ugnen på 250 grader
  • Täck en plåt med bakplåtspapper.
  1. Blanda ihop mönstersmeten och färga den med valfri hushållsfärg. Fyll en spritspåse med smeten. Använd gärna en en smal, rund tyll för att göra blommönstret (eller gör ett helt annat mönster). Ställ plåten i frysen i 10 min när mönstret är klart. Under tiden gör du smeten till rulltårtan.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ihop mjöl, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner det i äggvispet. Vänd runt tills det blir en jämn smet. 
  3. Ta plåten ur frysen och bred försiktigt ut smeten ovanpå mönstret och grädda bottnen direkt mitt i ugnen i ca 5 min. Låt den svalna. 
  4. Vänd bottnen upp och ner på ett bakplåtspapper och dra bort det första papperet. Vänd på bottnen så att mönstret ligger nedåt.
  5. Hallongrädde: Vispa grädde och florsocker ganska fast. Tillsätt hallonen och ev hushållsfärg och rör om. Bred på fyllningen och rulla ihop. Förvara rulltårtan kallt.

Kommentera här: