0 Läs mer >>
 
 
Jättegott bröd med god smak och doft av timjan. :)
 
 
 
25 g jäst
4 dl vatten
25 g smör, tärnat
3 tsk torkad timjan
1 tsk salt
8 dl rågsikt
2,5-3 dl vetemjöl special
 
till pensling och garnering:
 
vatten eller äggvita
färsk eller torkad timjan
 
1. Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet fingervarmt, ca 37 grader, och rör ut det med jästen.
 
2. Tillsätt tärnat smör, timjan, salt, rågsikt samt vetemjöl. Knåda degen ordentligt. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 45 min.
 
3. Lägg degen i en bakform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper och låt den jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
 
4. Pensla brödet med äggvita eller vatten och garnera med lite färsk eller torkad timjan.
 
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 10 min, sänk därefter temperaturen till 190 grader och grädda i ytterligare 30-35 min. Låt brödet svalna på ett galler under en bakduk.
 
 
 
 

Rågbröd med torkad ti...

0 Läs mer >>


supergoda kakor som är näst intill omöjliga att sluta äta om man väl börjar ;)

ca 25 st stora kakor


 125 g smör                                                                                                                                                
1 dl brunt farinsocker                                                                                                                              2 dl strösocker                                                                                                                                          2 ägg                                                                                                                                                        2 tsk vaniljsocker                                                                                                                                     1 msk kakao                                                                                                                                           1 tsk bakpulver                                                                                                                                     1/2 tsk salt                                                                                                                                              5 1/2 dl vetemjöl                                                                                                                                    1 påse non stop (1 dl hackade i                                                                                           smeten och resten som dekorering)
Gör så här:


1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Blanda smör, farinsocker, strösocker, ägg och vaniljsocker med en elvisp till en krämig smet.
3. Tillsätt kakao, bakpulver, salt, mjöl och 1 dl grovt hackade non stop. Rör ihop allt till en deg.
4. Dela degen i ca 25 bitar eller fler om du vill ha mindre kakor. Rulla degbitarna till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till bollarna och dekorera med några non stop på varje kaka.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 min. (något kortare om du gör mindre kakor)


non stopkakor