Rågbröd med torkad timjan

 
 
Jättegott bröd med god smak och doft av timjan. :)
 
 
 
25 g jäst
4 dl vatten
25 g smör, tärnat
3 tsk torkad timjan
1 tsk salt
8 dl rågsikt
2,5-3 dl vetemjöl special
 
till pensling och garnering:
 
vatten eller äggvita
färsk eller torkad timjan
 
1. Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet fingervarmt, ca 37 grader, och rör ut det med jästen.
 
2. Tillsätt tärnat smör, timjan, salt, rågsikt samt vetemjöl. Knåda degen ordentligt. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 45 min.
 
3. Lägg degen i en bakform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper och låt den jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
 
4. Pensla brödet med äggvita eller vatten och garnera med lite färsk eller torkad timjan.
 
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 10 min, sänk därefter temperaturen till 190 grader och grädda i ytterligare 30-35 min. Låt brödet svalna på ett galler under en bakduk.
 
 
 
 

Kommentera här: