0 Läs mer >>
 
 
 
Blev mycket brödbakande i stugan förra veckan när det fina vädret lyste med sin frånvaro...
här är ett av recepten vi gjorde. En limpa som bakas i en rund form, enkel att göra och väldigt god :)
 
4 1/2 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
2 dl vetekross
1 dl havregryn
2 1/2 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor
 
Man kan även tillsätta 1 dl hasselnötter om man vill ha det. och man kan även byta ut 1 dl av vetekrosset mot rågkross. 
 
Garnering:
Havregryn
ev. 1/2 dl hackade hasselnötter
 

 
  1.  Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
  3. Blanda alla torra ingredienser och vänd sedan ner blandningen i filen och rör ihop allt till en smet.
  4. Lägg ett bakplåtspapper i en rund (eller avlång) brödform som rymmer 2 liter. Häll i smeten.
  5. Strö havregryn och ev.nötter över brödet.
  6. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 40 min. 
 
 

Fil-&sirapslimpa

0 Läs mer >>
 
 
 
 


Har du massor med jordgubbar som du inte vet vad du ska göra med och är trött på alla tårtor från midsommar... då är denna goda jordgubbsglass ett bra tips! :)
Hemligheten bakom denna härliga glass är kondenserad mjölk och smulade maränger.
Smula inte marängerna för smått, då kommer de inte märkas av alls. 
Ta fram den i tid..den tar lite tid på sig att mjukna, räkna med ca 20 min..

  • 8 personer
Tid: ca 20 min + tid i frys
 
  • 600 g jordgubbar 
  • 2 dl sötad kondenserad mjölk
  • 1 tsk vaniljpulver 
  • 6 dl vispgrädde
  • 30 g maränger ("smulade" i stora bitar el hela)

  1. Mixa 500 g av jordgubbarna i en matberedare tillsammans med 3 msk av den kondenserade mjölken till en puré. Skär resten av jordgubbarna i skivor.
  2. Lägg resten av den kondenserade mjölken, grädden och vaniljpulvret i en stor skål. Vispa med elvisp tills blandningen blir tjock, fluffig och lite seg.
  3. Vispa snabbt i en fjärdedel av jordgubbspurén, vänd sedan ner maräng och de skivade jordgubbarna. 
  4. Skeda upp i en frystålig form och klicka i resten av purén. Rör om med en sked för att skapa fina mönster. 
  5. Täck med plastfolie och frys tills det blivit glass.

Jordgubbsglass