0 Läs mer >>
 
Forma dina bullar som hjärtan :) 
Inte helt enkla att få till snyggt, men kul att göra nån annan utformning på bullarna än som de oftast annars ser ut!
Arbetskompisarna fick agera provsmakare och det blev bra betyg :) 
 
30-35 st
 
50 g jäst
5 dl mjölk (ljummen)
2 krm salt
1 dl strösocker
2 tsk kardemumma
1 msk vaniljsocker
150 g smör (rumsvarmt)
11-13 dl vetemjöl
 
Fyllning:
50 g smör (rumsvarmt)
ca 250 g hallon (frysta el.färska)
3/4 dl strösocker
100 g vit choklad (riven)
 
Pensling:
1 ägg
 
Garnering:
2 msk florsocker
100 g vit choklad
 
Gör så här:
 
  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölken.
  2. Tillsätt salt, kardemumma, vaniljsocker, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen ordentligt i några min.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
  4. Kavla ut degen till två plattor, ca 30x30 cm och bred på smör.
  5. Mosa hallonen lite lätt och bred ut dem. Strö över socker och vit choklad.
  6. Rulla ihop båda plattorna, var för sig, från båda långsidorna tills de möts på mitten. Skär dem i ca 2 cm breda bitar och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 7-9 min.
  8. Pudra bullarna med florsocker och ringla över smält, vit choklad när de kallnat.
 
 
 
 
 
 
 

Bullar med hallon och...

0 Läs mer >>
 
 
 
 Första gången jag gjorde makroner (med brorsan t hjälp ska tilläggas) blev det med chokladfyllning.
Lite pilligt och tidskrävande samt kräver lite fingerfärdighet. Men resultatet blev riktigt lyckat!
 
 
Det här behövs till 25 st:
 
125 g sötmandel
4 äggvitor
2 msk socker
4 dl florsocker
 
Smörkräm:
 
100 g smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk kakao
 
Ugn: 150 grader
 
Gör så här:
  1. Skålla och mal mandeln. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt strösocker lite i taget under vispning.
  2. Vispa till en blank maräng. Sikta ner florsocker och rör i mandeln. Blanda försiktigt.
  3. Spritsa eller klicka ut 50 kakor, stora som en femkrona på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila i 30 min så makronerna inte spricker i ugnen. Grädda i 12-15 min (långt ner i ugnen, annars spricker dom). Låt dom sedan kallna.
  4. Smörkräm: Vispa ihop smör, florsocker, vaniljsocker, äggula och kakao till en fluffig kräm. 
  5. Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och lägg ihop med de resterande. 
Förvaras sedan i kylskåp för att inte smörkrämen ska smälta!
 

Makroner med chokladf...

0 Läs mer >>
 
Denna goda chokladkaka blev det till förra veckans aktivitetsplaneringsmöte.
Väldigt enkel att göra och gott med lite annorlunda smak av apelsin i. 
 
 
  • 8 - 10 bitar
150 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
1/2 krm salt
3/4 dl kakao
rivet skal av 1 apelsin
1 1/2 dl vetemjöl
12 dumlekolor
 
topping:
 
färdig chokladsås
rivet skal av 1/2 apelsin
 

Gör så här:
 
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant som mäter ca 24 cm i diameter. (tex.vanlig "kladdkaksform")
  3. Smält smöret i en gryta som är tillräckligt stor för att rymma hela smeten. Ta grytan från värmen och rör i socker, ägg, vaniljsocker, salt, kakao och apelsinskal. Blanda noga. Rör sist i mjölet.
  4. Häll smeten i formen. Tryck ner dumlekolorna lite här och där. 
  5. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Kakan är färdig när den fortfarande är lite kladdig i mitten, prova med sticka.
  6. Låt svalna. Ringla chokladsås över kakan och dekorera med rivet apelsinskal.
 
 
 

Chokladkaka med apels...

0 Läs mer >>
 
 
Supergoda gifflar! Perfekta att ha med på pickniken eller som jag, till matsäck på hästtävling! ;)
Lite pilliga att göra, men helt klart värda det!
Salamin tar du den sort du tycker bäst om, jag valde chorizosalami.
Mozarellan kan också bytas ut mot fetaost om man hellre vill ha det.
 
 
Det här behövs till 24 st:
 
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk rapsolja
2 tsk salt
1 tsk socker
ca 12 dl vetemjöl
 
Fyllning
 
130 g salami 
150 g mozarellaost
1 dl strimlad färsk basilika
1 dl hackade soltorkade tomater i olja
 
Pensling
 
ägg
sesamfrö
 
ugn: 250 grader
 
Gör så här:
 
1. Smula ner jästeni en skål och tillsätt vatten som är 37 grader. Rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt olja, salt, socker, och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
2. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Kavla ut varje del till en rundel som är 25 cm i diameter. Skär varje rundel i sex snibbar.
3. Fyllning: Lägg strimlad salami, bitar med mozarellaost, strimlad basilika och hackade tomater på den breda delen av gifflarna. Rulla ihop snibben från den breda sidan och lägg gifflarna med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. 
4. Låt gifflarna jäsa övertäckta i 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i 8-10 min. 
 

Fyllda matgifflar med...

0 Läs mer >>
 
 
Alla som känner mej vet ju att mycket av min tid tas upp av hästarna :) 
Dessa kakor passade ju perfekt att ta med till ännu en helg i domartornet på svärdsjö ridklubb!
 
De är riktigt goda, men rätt tidskrävande att göra. Speciellt "sömmarna" tar sin lilla tid! Mycket pill, men fint blir det!
Det blir ca 30-40 st kakor. Till att forma skorna använde jag 2 st glas i olika storlekar, sömmarna gjörs av silverkulor.
 
100 g rumsvarmt smör
drygt 1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
1 ägg
3 dl vetemjöl
 
Pensling: 1 ägg
 
Garnering: Silvekulor (tex. Dr.Oetkers)
 

1. Sätt ugnen på 175 grader.
 
 
Lägg bakplåtspapper på nägra plåtar.
 
2. Blanda ihop alla ingrediensarna till degen, men spar lite av mjölet till utbakningen.
 
3. Kavla degen tunt på mjölat bakbord (som du gör med pepparkaksdeg).
 
4. Hästskorna gör du så här: 
Ta fram två glas med olika diameter, tex. ett vinglas och ett snapsglas. Stansa med det stora glaset ut runda kakor. Lyft över dem på bakplåten. Ta sedan det mindre glaset och stansa ut små kakor. Då blir det ca 1 cm breda ringar kvar på plåten. Skär av ringarna i botten så har du format små hästskor! 
 
5. Pensla hästskorna med uppvispat ägg och tryck fast silverkulorna som sömmar längs tappskorna. 
 
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 8 min. 
 

HästskoKakor

0 Läs mer >>


 
 
 
Får du besök och hinner inte baka? Eller är du bara sugen på nåt gott..:)
Dessa goda kakor (cafékakor, dubbla chokladflarn, chokladbollar) finns att köpa för 50 kr/burk, då gör man dessutom en god gärning och sponsrar Svärdsjö Ridklubb. 
Riktigt goda kakor jag verkligen kan rekommendera! chokladbollarna går också utmärkt att frysa in.  :)

Köp goda kakor och sp...

0 Läs mer >>
 
 
Här ser ni en bild på brownietårtan i inlägget innan. Här med blåbärsmousse istället för hallon. Har här garnerat med chokladlöv (finns att köpa på de flesta matbutiker) istället för strössel. 

Brownietårtan med blå...

0 Läs mer >>

 

Denna enkla tårta passar till perfekt till många tillfällen. Jag har gjort den både till möte och födelsedag.
Har även gjort den med blåbärsmousse istället för hallonmousse. (bara att byta ut hallonen mot blåbär). Smakmässigt blir det lika bra. Blir dock finare med hallon, då färgen syns bättre mot chokladbottnen.
 
 
 

Browniebotten

  • 120 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 2 1/2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • smör till formen
  • vispad grädde till garnering
  • färska hallon till garnering
  • ev. strössel till garnering

Hallonmousse

  • 1 paket frysta, tinade hallon (à 250 g)
  • 1 dl gelésocker multi
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  •  
  1. Browniebotten: Sätt ugnen på 175°C.
  2. Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.
  3. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
  4. Hallonmousse: Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.
  5. Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara lite rinnig).
  6. Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar). Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.
  7. Vid servering: Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat. Garnera med spritsad grädde och färska hallon + ev. strössel.

Brownietårta med hall...

1 Läs mer >>
Då ska jag göra ett försök med min egna lilla blogg :) Läs och kommentera gärna!
 

1 jan 2013

0 Läs mer >>

Mitt första inlägg.

Välkommen till min ny...