0 Läs mer >>
 
 
Dessa goda muffins är fyllda med hallon och lemon curd. Går även bra att byta ut hallonen mot blåbär om man vill.
 

 
ca 14 st
 
50 g smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 1/2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
2 ägg
1 dl gräddfil
1 dl mjölk
3 dl hallon
2 dl lemon curd
 


  1. Smält smöret och låt svalna något. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ägg, gräddfil, mjölk och det smälta smöret och blanda till en slät smet.
  2. Ställ ut muffinsformar på en plåt och fyll dem till hälften (spara 1/3 av smeten). Lägg ett par hallon i varje form och klicka i en sked lemon curd. Klicka till sist i den resterande smeten, en sked i varje form. 
  3. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 min. Låt dem svalna på galler.

Hallonmuffins med lem...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Enkelt och smidigt att bjuda på smulpaj.. fyllningen kan varieras i nästan det oändliga efter tycke och smak. Denna gång blev det en hallonpaj till mötet. Servera med något gott till, i mitt tycke är vaniljsås eller glass klart godast ..
'


 6 port.
 
pajdeg:'
150 g smör (rumsvarmt)
4,5 msk socker
2,25 vetemjöl
2,25 dl havregryn
 
fyllning:
5,25 dl frysta el färska hallon
1,5 msk potatismjöl
0,75 dl socker
 


 
  •  Blanda rumstempererat smör, 4,5 msk socker, mjöl och havregryn till en smuldeg.
  • Fördela hallonen på botten av en pajform och strö över potatismjöl och socker.
  • Grädda i 225 grader ca 30 minuter.
 
 

Smulpaj med hallon

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
 
 Perfekta små bröd att ha till maten, picknicken eller buffébordet :)  eller varför inte nu till påsk..
 
15-20 st
 
25 g jäst
1 1/2 dl vatten (fingervarmt)
1 1/2 dl filmjölk
1 tsk strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk oregano
25 g smör (rumsvarmt)
5-7 dl vetemjöl
 
Garnering:
ca 50 g ost (riven)
oregano
 
Kom ihåg: 
aluminiumformarb
 


 
  1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten och filmjölk. Rör om tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt socker, salt, oregano, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. 
  3. Rulla bollar av degen och lägg dem i aluminiumformar. Skär ett kryss i dem och strö på riven ost och oregano.
  4. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
  5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12-14 min. Låt dem svalna i formarna. 

Kuvertbröd med ost & ...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
Supergoda chokladbollar med det lilla extra. Mjölkchoklad både i smeten och utanpå..:) Byt inte ut kaffet mot vatten, då blir dom lite för "snälla"..kaffesmaken behövs. ^^
 
25-30 st
 

4 dl havregryn
100 g smör (rumsvarmt)
1 1/2 dl florsocker
1 msk kaffe
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker
150 g mjölkchoklad (smält)
 
Garnering:
ca 150 g mjölkchoklad (smält)
kokos

  • Smula sönder havregrynen ordentligt med fingrarna i en bunke.
  • Tillsätt smör och florsocker och blanda ihop det ordentligt med havregrynen. Tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och den smälta chokladen. Rör ihop allt till en smet.
  • Ställ in smeten i kylen en stund så blir det lättare att rulla bollar.
  • Ta ut smeten ur kylen och rulla bollar och lägg dem på en tallrik. Ställ in dem i frysen en stund. 
  • Garnering: Doppa bollarna i den smälta chokladen. Avsluta med att rulla dem i kokos innan chokladen har stelnat. Låt chokladbollarna stelna i kylen en stund. 

Mjölkchokladbollar me...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
 
 
En riktig liten godsak i tre lager. Mörk choklad i botten, jordnötssmör i mitten och ljus choklad på toppen. Gott och enkelt att göra till fredagsmyset eller en trevlig gå bort present. Förra helgen var vi och firade farmor och då vart det bla ett påskägg med dessa som blev väldigt uppskattat. :)
 
ca 35 st
 
100 g mörk choklad, 70%
1 dl jordnötssmör med bitar
100 g mjölkchoklad
 
Garnering: Valfritt strössel
 

 
  1. Bryt den mörka chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad.
  2. Ställ ut ca 35 ischokladformar (aluminium) på en bricka. Fyll dem till 1/3 med mörk choklad. Ställ formarna i frysen i ca 5 min så att chokladen stelnar.
  3. Smält jordnötssmöret i en kastrull. Klicka det över den mörka chokladen. Ställ formarna i frysen i ca 5 min.
  4. Bryt den ljusa chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad. Fyll formarna med ljus choklad ovanpå jordnötssmöret. Dekorera med strössel. Ställ formarna i frysen för att stelna i ca 5 min. Förvara i kylskåp i en burk med tättslutande lock.

Jordnöts- & chokladfo...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Nu tyckte jag det var dax för lite bröd igen.. Detta var ett riktigt gott bröd som man förbereder och gör degen på kvällen och låter jäsa över natten. Sen är det bara att grädda strax före frukost. :) Håller sig dock inte mer ett par dagar framme, så frys in och ta fram det du ska ha för dagen bara så blir det som godast..
 
 ca 15 st
 
25 g jäst
5 dl mjölk (kylskåpskall)
2 msk honung
1 1/2 tsk salt
1/2 apelsin (rivet skal)
1 dl kruskakli
1 1/2 dl rågmjöl
ca 9 dl vetemjöl
 
Garnering: Vallmofrön
Kom ihåg: Bakplåtspapper
 



  1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt honung, salt, apelsinskal, kruskakli och rågmjöl. Blanda väl. Rör ner vetemjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Sätt plastfolie över degbunken och låt degen jäsa i kylen över natten.
  3. På morgonen: Häll ut degen på en plåt, ca 30x40 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut den till en rektangel, ca 3 cm tjock, med mjölade händer. Skär degen i ett rutmönster med en vass kniv. Pensla brödet med vatten och strö över vallmofrön.
  4. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
  5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15-20 min. Låt det svalna på plåten. Bryt brödet i bitar före servering.

Kalljästa & grova ape...

0 Läs mer >>
 
 
 
Mitt första försök att göra morotskaka. Just morotskaka har väl tidigare inte varit nån favorit för mej. Men denna blev jag bjuden på en av våra lördagsfikor på jobbet. Hur god som helst! Tack Lena för receptet :) 
 
 
  •  2 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl rivna morötter (ca 1,5 st)
  • 1 1/4 dl smält margarin (ca 100 g)
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
+ kanel att strö över kakan innan den gräddas.
 
  • ca 100 g Philadelphia cream cheese
  • 30 g margarin
  • 1 1/4 dl florsocker
+ kokosflingor att strö över kakan.
 



  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa ägg och socker. Rör ner morötterna och smöret.
  • Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och bikarbonat. Rör ner blandningen i äggsmeten.
  • Häll smeten i en smord sockerkaksform (bröad med kokos). Strö över kanel.
  • Grädda i ca 25 min (känn med sticka). Låt svalna.
  • Rör ihop Philadelphiaost, margarin och florsocker. Bred över smeten på den kalla kakan. Strö över kokos.

Morotskaka

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
Jag har funderat ett tag på vad man ska använda Philadelphia Marabou till eg, då jag inte tycker den är god att äta bara som den är. Hittade sedan på detta receptet och resultatet blev helt klart över förväntan.. :)
 
 
 
16 bitar
 
  • 150 g digestivekex
  • 125 g smör
  • 4 pkt Philadelphia Marabou (160 g)
  • 50 g socker (drygt 1/2 dl)
  • 2 msk mjöl
  • 1 nypa salt
  • 3 ägg
  • 175 g Philadelphia naturell
  • 4 msk mjölk
  • frukt el bär till dekoration
Kom ihåg: bakplåtspapper



  1. Värm ugnen till 200 grader. Smula sönder digestivekexen helt. Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Klä en springform med bakplåtspapper och tryck ut smeten i formen.
  2. Blanda Philadelphia Marabou, socker, mjöl och salt med elvisp på lägsta hastighet. Rör i äggen snabbt, ett i taget.
  3. Smörj springformens kant med lite smör. Häll philadelphiakrämen i formen och jämna till ytan.
  4. Grädda kakan 10 min. Sänk sedan temperaturen till 90 grader och grädda ytterligare 25 min. Stäng av ugnen, öppna ugnsluckan och låt kakan stå kvar och svalna i 1 timme.
  5. Blanda Philadelphia naturell med mjölk och bred ut över den avsvalnade kakan. Ställ kallt (kylskåp) i 5 timmar eller över natten.
  6. Toppa kakan med frukt eller bär vid servering.

Chokladcheesecake