Kalljästa & grova apelsinrutor

 
 
 
 
Nu tyckte jag det var dax för lite bröd igen.. Detta var ett riktigt gott bröd som man förbereder och gör degen på kvällen och låter jäsa över natten. Sen är det bara att grädda strax före frukost. :) Håller sig dock inte mer ett par dagar framme, så frys in och ta fram det du ska ha för dagen bara så blir det som godast..
 
 ca 15 st
 
25 g jäst
5 dl mjölk (kylskåpskall)
2 msk honung
1 1/2 tsk salt
1/2 apelsin (rivet skal)
1 dl kruskakli
1 1/2 dl rågmjöl
ca 9 dl vetemjöl
 
Garnering: Vallmofrön
Kom ihåg: Bakplåtspapper
 



  1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt honung, salt, apelsinskal, kruskakli och rågmjöl. Blanda väl. Rör ner vetemjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Sätt plastfolie över degbunken och låt degen jäsa i kylen över natten.
  3. På morgonen: Häll ut degen på en plåt, ca 30x40 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut den till en rektangel, ca 3 cm tjock, med mjölade händer. Skär degen i ett rutmönster med en vass kniv. Pensla brödet med vatten och strö över vallmofrön.
  4. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
  5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15-20 min. Låt det svalna på plåten. Bryt brödet i bitar före servering.

Kommentera här: