0 Läs mer >>
 
Alltid kul med variation och testa olika smaksättningar när man bakar.. Här är en variant på goda bullar med citron och vaniljsmak.. Glöm inte att köpa hem bullformar innan du börjar med baket..:)
 
 
ca 20 st
 
50 g jäst (för söta degar)
3 dl mjölk (kall)
1 ägg
3 msk rörsocker
150 g smör (rumsvarmt)
7-8 dl vetemjöl
 
Fyllning:
 
finrivet skal av 1 citron
150 g smör 
1 1/4 dl rörsocker
3 tsk vaniljsocker
 
Pensling & garnering:
 
1 ägg
25 g smör
3 msk rörsocker
1 tsk vaniljsocker
 


  1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör tills jästen är upplöst. Tillsätt ägg och rörsocker.
  2. Klicka ner matfettet och tillsätt mjölet. Arbeta samman till en slät men något kladdig deg.
  3. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till ca 35x50 cm.
  4. Fyllning: Blanda ingredienserna och bre ut jämnt över halva deglängden. Vik därefter degen dubbel.
  5. Sporra upp degen i smala längder och tvinna dem till knutar. Lägg i bakformar och ställ att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 45-60 min.
  6. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 7-8 min. 
  7. Smält matfettet och pensla de avsvalnade bullarna. Doppa dem i rörsocker och vaniljsocker som blandats samman.
 

Vanilj- och citronknu...

0 Läs mer >>
 
Kakor med godis, kan det bli så mycket bättre ;) Inte de vackraste till utseende, men otroligt goda! 
 
 
ca 40 st
 
100 g smör
1 dl strösocker
1/4 krm salt
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 dl daimkulor
 

 
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mixa smör, socker, salt vaniljsocker och bakpulver krämigt i matberedare eller med elvisp. Tillsätt mjölet och mixa till en deg.
  3. Skrapa ut degen på bakbordet och arbeta in daimkulorna för hand. Dela degen i 3 delar, forma till knappt plåtlånga längder och lägg på en bakpappersklädd plåt.
  4. Grädda mitt i ugnen i 10-12 min. Dra över bakpapperet med längderna till köksbänken och låt svalna någon minut. Skär sneda kakor med en vass kniv. 
  5. Låt kakorna svalna helt och förvara dom i en burk med tättslutande lock.

 

Kolakakor med Daim

0 Läs mer >>
 
 
Mitt första test att baka med lakrits! Kul med lite annorlunda..:) Denna kaka gjorde jag och brorsan när han fyllde år. En väldigt god kaka med bra blandning mellan hallon/lakrits. Inte särskillt vacker till utseendet dock, så det är tur att det finns florsocker ;)
 
 
ca 10 bitar
 
3 ägg 
3 1/2 dl strösocker
125 g smält smör
3 3/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
 
Fyllning:
 
2 dl hallon
1/2 msk maizena majsstärkelse
1 msk strösocker
4 Kick (lakritsbitar)
 


 
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst.
  2. Blanda smör, mjöl och vaniljsocker och rör ner det i äggsmeten.
  3. Blanda hallon, maizena och socker. Rör ner det i smeten.
  4. Häll smeten i en form, ca 25 cm i diameter.
  5. Klipp ner Kick-lakritskolabitarna i smeten.
  6. Grädda kakan mitt i ugnen i 35-40 min. Låt svalna och sikta gärna florsocker över kakan vid servering. Serveras gärna med vaniljglass eller vispgrädde.
 

Hallon- & lakritskaka

0 Läs mer >>
 
Varför inte testa att göra eget knäckebröd också..Mycket enklare än vad man tror och man kan ha i lite det man känner för. Det här är ett recept jag har gjort på ett otroligt lättbakat och gott knäckebröd. Detta receptet är även glutenfritt då det är mandelmjöl och fiberhusk istället för vetemjöl..
 
 
 
3/4 dl mandelmjöl
3/4 dl solrosfrön
3/4 dl sesamfrön
3/4 dl pumpafrön
3/4 dl linfrön
1 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl vatten (kokande)
 
Garnering:
flingsalt
 

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Rör om ordentligt.
  3. Tillsätt olja och det kokheta vattnet. Rör om ordentligt tills smeten blir geléaktig.
  4. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper på en plåt, till en tunn kaka som täcker hela papperet. Ta bort det övre papperet och strö lite flingsalt över degen.
  5. Grädda brödet mitt i ugnen i 60-75 min. Låt brödet svalna och bryt det sedan i bitar.

Fröknäcke

0 Läs mer >>
 
Här kommer ett recept som jag verkligen, verkligen rekommenderar! Det tar lite tid att få toscasmeten att tjockna men det är det helt klart värt..:) Jag har haft på lite mer blåbär än vad som står i receptet..det gör man som man känner lite. Skriv gärna en liten kommentar här på bloggen om ni testat nåt av recepten (eller annars också såklart)..:)
 
 
ca 24 bitar
 
3 dl strösocker
100 g smör (rumsvarmt)
3 ägg
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
250 g blåbär
 
Kokostosca:
125 g smör
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
2 1/2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
3 dl kokos


  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och smör krämigt.
  2. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa mellan varje.
  3. Rör ner mjölken och de torra ingredienserna. Rör till en slät smet.
  4. Fördela smeten i en smord och bröad ugnsform, ca 25x35 cm, eller klä den med bakplåtspapper.
  5. Strö över blåbären. Grädda kakan mitt i ugnen i 20 min. 
  6. Kokostosca: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt socker, sirap, mjöl och mjölk.
  7. Rör blandningen slät med en slev. Låt den koka upp och sedan sjuda tills den tjocknat. Rör sist ner kokosen.
  8. Fördela toscasmeten på kakan och grädda mitt i ugnen i ytterligare 10-15 min. Låt kakan svalna innan du skär den i rutor med en vass kniv.

Blåbärsrutor med koko...

0 Läs mer >>
 
Efter en massa fikande i veckan tyckte jag att ett brödrecept kunde passa bra ;) Kanske kan jag komma igång och börja använda min nya bakmaskin nu och göra mer bröd. Det är ju så himla mycket godare med hembakt bröd än köpt! Här kommer ett enkelt recept på havrefrallor som är perfekta till frukost eller utflykten :)
 
ca 20 st
 
50 g jäst
3 dl mjölk (ljummen)
2 dl havregryn
3 dl filmjölk
1 1/2 tsk salt
1/2 dl vetekli
1/2 dl rågkross
1 tsk bakpulver
75 g smör (smält)
4 dl fint rågmjöl
6-8 dl vetemjöl
 
Pensling:
1 ägg
havregryn


 
  1. Smula jästen i en bunke och häll i mjölken. Rör om. Tillsätt havregrynen och låt blandningen stå och dra i 10 min.
  2. Häll i filmjölk, salt, vetekli, rågkross, bakpulver och smör. Blanda ordentligt. Tillsätt rågmjöl och vetemjöl lite i taget tills degen är lagom smidig. Ha inte i för mycket vetemjöl så degen blir torr. Knåda degen i några minuter.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i 40 min.
  4. Dela degen i 20 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Pensla bröden med ägg och strö över havregryn.
  6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10-13 min. Låt bröden svalna på ett galler.
 

Grova havrefrallor

0 Läs mer >>
 
 
Chokladbotten med krämig kolaglasyr. En annan variant på "kärleksmums". 
ca 20 st
 
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 150 g smör (smält)
  • 4 dl vetemjöl
Kolaglasyr
  • 150 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3/4 dl vispgrädde
  • 3/4 dl ljus sirap
  • 1 tsk kakao
Garnering
  • ca 1 dl kokos

  1. Sätt ugnen på 180 grader. 
  2. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Tillsätt bakpulver, kakao, vaniljsocker, mjölk, smör och sist mjölet. Vispa allt till en slät smet. 
  3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 25x35 cm. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. 
  4. Kolaglasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt det koka upp under omrörning. Sjud blandningen på svag värme i ca 20 min (kan ta längre tid), tills den tjocknar. Rör om då och då. Bred ut smeten över kakan och strö över kokos. Låt kolan stelna lite innan du skär kakan i bitar.
 

Kolarutor i långpanna

0 Läs mer >>
 
 
Goda kakor med lite syrligt i mitten :)
 
ca 36 st
 
  • 200 g smör (rumsvarmt)
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
Fyllning:
  • 3/4 dl lemon curd
Garnering:
  • florsocker
  • vatten

  1. Dela smöret i mindre bitar. Blanda snabbt ihop mjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare med kniv. Går även att snabbt blanda ihop degen för hand. 
  2. Lägg degen inlindad i plastfolie i kylen i ca 1 tim. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Dela degen i tre lika stora delar. Forma dem till rullar, ca 2 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Gör en fördjupning längs med mitten på varje rulle. Fördela lemon curd i skåran. Grädda längderna mitt i ugnen i 10-12 min. 
  5. Skär längderna i sneda bitar, ca 2 cm, medan de fortfarande är varma. Låt dem kallna på plåten.
  6. Garnering: Blanda florsocker och vatten till en smidig glasyr. Ringla den över kakorna och låt den stelna. 
  7. Förvara kakorna i en burk i ca 1 vecka. Fryser du in dem så gör det utan glasyr. Då håller de sig i ca 3 månader. 

Citronsnittar

0 Läs mer >>
 


Vill man snabbt sno ihop lite gott att bjuda på är ju alltid kladdkaka ett bra alternativ, här kommer en variant :)
 
ugn: 175 grader
 

* 100 g smör
* 75 g guldnougat
* 2 ägg
* 2 1/2 dl socker
* 1 1/2 dl vetemjöl
* 4 msk kakao
* 2 tsk vaniljsocker
* 1 krm salt
 
1. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör i nougaten. Rör om tills nougaten smält. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och sikta ner i smeten. Rör i smörblandningen och häll smeten i en smord form med löstagbar botten.
3. Grädda i 20 min. Låt kallna. Servera som den är eller med tex jordgubbar och vispad grädde eller glass.
 
Enkelt och snabbt gjort mao! :)

Nougatkladdkaka

0 Läs mer >>
 
 
 
Så sjukt goda..var inte alltför mätt innan du äter dom bara ;)
 
225 g smör
5 ägg
3 dl socker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
100 g plopp
 
Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta i mjöl och kakao och vänd i smöret.
3. Häll upp smeten i en ugnsfast form 30x20 cm, klädd med bakplåtspapper. Hacka chokladen grovt och strö över. Grädda i 20 min. Låt kallna och skär i rutor. 
 
 

Plopprutor