Vanilj- och citronknutar

 
Alltid kul med variation och testa olika smaksättningar när man bakar.. Här är en variant på goda bullar med citron och vaniljsmak.. Glöm inte att köpa hem bullformar innan du börjar med baket..:)
 
 
ca 20 st
 
50 g jäst (för söta degar)
3 dl mjölk (kall)
1 ägg
3 msk rörsocker
150 g smör (rumsvarmt)
7-8 dl vetemjöl
 
Fyllning:
 
finrivet skal av 1 citron
150 g smör 
1 1/4 dl rörsocker
3 tsk vaniljsocker
 
Pensling & garnering:
 
1 ägg
25 g smör
3 msk rörsocker
1 tsk vaniljsocker
 


  1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör tills jästen är upplöst. Tillsätt ägg och rörsocker.
  2. Klicka ner matfettet och tillsätt mjölet. Arbeta samman till en slät men något kladdig deg.
  3. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till ca 35x50 cm.
  4. Fyllning: Blanda ingredienserna och bre ut jämnt över halva deglängden. Vik därefter degen dubbel.
  5. Sporra upp degen i smala längder och tvinna dem till knutar. Lägg i bakformar och ställ att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 45-60 min.
  6. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 7-8 min. 
  7. Smält matfettet och pensla de avsvalnade bullarna. Doppa dem i rörsocker och vaniljsocker som blandats samman.
 

Kommentera här: