Brytbröd i springform
11 bitar
- 25 g jäst
- 2,5 dl mjölk (ljummen)
- 50 g smör (rumsvarmt)
- 1 tsk salt
- 1 ägg
- 2 dl rågsikt
- ca 6 dl vetemjöl
- 1 ägg
- linfrön (ca 2 tsk)
- sesamfrön (ca 2 tsk)
- flingsalt
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, ägg, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt kraftigt till en smidig deg.
- Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
- Dela dagen i 11 bitar och forma dem till runda bollar.
- Lägg brödbollarna luftigt i en smord springform (ca 24 cm i diameter). Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över lin- och sesamfrön samt flingsalt.
- Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt det svalna i formen.