Brytbröd i springform

 

 
 
 
Skulle verkligen vilja baka bröd lite oftare, gör det alldeles för sällan. Har ju liksom en försmak för söta saker annars och tycker det är roligast att göra. Men det är ju så gott med hembakt bröd + att man slipper alla tillsatser osv från det man köper. Så förra veckan blev det 2! st brödbak, detta är resultatet av det första. 


 
11 bitar
 
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk (ljummen)
  • 50 g smör (rumsvarmt)
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 dl rågsikt
  • ca 6 dl vetemjöl
Garnering:
  • 1 ägg
  • linfrön (ca 2 tsk)
  • sesamfrön (ca 2 tsk)
  • flingsalt

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, ägg, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt kraftigt till en smidig deg.
  2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
  3. Dela dagen i 11 bitar och forma dem till runda bollar. 
  4. Lägg brödbollarna luftigt i en smord springform (ca 24 cm i diameter). Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över lin- och sesamfrön samt flingsalt.
  6. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt det svalna i formen. 

 

Kommentera här: