Brytbröd med dinkel
Ett brytbröd är lätt att göra och bullarna blir saftiga och goda!
16 st
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella (1% eller 10%)
1 1/2 tsk salt
1/2 dl linfrön
2 dl grovt dinkelmjöl
2 dl grovt rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl
Gör så här:
- Värm mjölken till 37 grader och häll den i en bunke. Rör ut jästen i mjölken.
- Tillsätt kesella, salt, linfrön, dinkel-, råg-, och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg.
- Låt degen jäsa under bakduk i 40 min.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda igenom den ordentligt.
- Dela degen i två bitar och rulla ut dem till två längder. Dela varje längd i 8 lika stora bitar och rulla dem till totalt 16 bollar.
- Lägg degbollarna intill varandra på en plåt med bakplåtspapper och strö lite vetemjöl över dem. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda bröden mitt i ugnen i 15-20 min.
- Låt bröden kallna på ett galler under bakduk.