Brytbröd med dinkel

 
 
 
Ett brytbröd är lätt att göra och bullarna blir saftiga och goda!
 
16 st
 
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella (1% eller 10%)
1 1/2 tsk salt
1/2 dl linfrön
2 dl grovt dinkelmjöl
2 dl grovt rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl
 
Gör så här:
 

  1. Värm mjölken till 37 grader och häll den i en bunke. Rör ut jästen i mjölken.
  2. Tillsätt kesella, salt, linfrön, dinkel-, råg-, och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i 40 min.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda igenom den ordentligt. 
  5. Dela degen i två bitar och rulla ut dem till två längder. Dela varje längd i 8 lika stora bitar och rulla dem till totalt 16 bollar.
  6. Lägg degbollarna intill varandra på en plåt med bakplåtspapper och strö lite vetemjöl över dem. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Grädda bröden mitt i ugnen i 15-20 min.
  8. Låt bröden kallna på ett galler under bakduk. 

Kommentera här: