0 Läs mer >>
 
 
 
Varje möte bör innefatta en god kaka ;) Så denna gång blev det denna..
Kom ihåg att sikta i mjölet - då blir kakan luftigare!
 
100 g smör
150 g vit choklad
3 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl (siktat)
skal av 1 citron
1 nypa salt
100 g kesella
2 dl hallon
1 dl flagad mandel (rostad)
 

Gör så här:
 
  1. Smält smöret och lägg i chokladen, rör tills chokladen är helt smält.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt. Vänd ner vetemjöl, citronskal, och salt. Tilsätt kesella och sist chokladblandningen.
  3. Häll smeten i formen och tryck ner hallonen. Toppa med flagad mandel. Baka i 160 grader i 25-30 minuter.
 
 

Vit chokladkladdkaka ...

0 Läs mer >>
K
 
 
Kladdigt och chokladigt toppat med lite extra choklad..kan det bli så mycket bättre! 
Kladdkakan är väl ändå nåt av det godaste (och enklaste) att knåpa ihop..
Dessa ska dock inte jag mumsa på..de har lämnats vidare till Maria för vidare transport till klubbens årsmöte imorrn. Hoppas det ska smaka ni som ska dit :)
 
Detta är alltså en helt vanlig kladdkaka. Vill man toppa med nåt uppepå gör man det, annars inte.
Jag valde denna gång att marmorera med färdig chokladsås innan gräddning, ha på lite extra efter gräddning och sedan dekorera med chokladlöv.
 
Detta behövs:
 
100 g smör
200 g mörk choklad
3 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl (siktat)
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
ev. färdig chokladsås (tex. drOetker)
valfria dekorationer..
 

Gör så här:
 
  1. Smält smöret och häll över chokladen, rör tills chokladen är helt smält.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt. Vänd ner mjöl och salt. Tillsätt sist chokladblandningen. 
  3. Häll smeten i formen. Marmorera ev. med chokladsås och baka i ugnen i 170 grader (mitt i ugnen) i ca 15-20 min. 
 
 
 

Vanliga kladdkakor

0 Läs mer >>
 
 
 
Ett brytbröd är lätt att göra och bullarna blir saftiga och goda!
 
16 st
 
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella (1% eller 10%)
1 1/2 tsk salt
1/2 dl linfrön
2 dl grovt dinkelmjöl
2 dl grovt rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl
 
Gör så här:
 

  1. Värm mjölken till 37 grader och häll den i en bunke. Rör ut jästen i mjölken.
  2. Tillsätt kesella, salt, linfrön, dinkel-, råg-, och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i 40 min.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda igenom den ordentligt. 
  5. Dela degen i två bitar och rulla ut dem till två längder. Dela varje längd i 8 lika stora bitar och rulla dem till totalt 16 bollar.
  6. Lägg degbollarna intill varandra på en plåt med bakplåtspapper och strö lite vetemjöl över dem. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Grädda bröden mitt i ugnen i 15-20 min.
  8. Låt bröden kallna på ett galler under bakduk. 

Brytbröd med dinkel

0 Läs mer >>
 
 
Av detta receptet blir det 2 st limpor. 
Gott och enkelt!
 

50 g jäst
4 dl mjölk (ljummen)
50 g smör (smält)
2 dl naturell yoghurt (3%)
2 tsk salt
4 dl fullkornsvetemjöl
1 dl vetegroddar
10-11 dl vetemjöl
 

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
  2. Tillsätt smör, yoghurt, salt, fullkornsmjöl, vetegroddar och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
  3. Dela degen i två bitar och forma dem till limpor. Lägg deglimporna i varsin brödform, ca 1 1/2 l, smord eller täckt med bakplåtspapper.
  4. Nagga limporna med en gaffel och låt dem jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Pensla bröden med vatten. Grädda bröden i den nedersta delen av ugnen i ca 30 min. 

Fullkornslimpa med yo...